Meyan kökü nedir, Meyan kökü tozu, Meyan kökü ağacı, Meyan kökü şekeri, Meyan kökünün faydaları ve zararları… Balgamı söktüren Meyan Kökü, göğüslerin yumuşamasını da sağlar. GASTRİT ile Ülser Hastalığını tedavi eder. Kandaki mikropları temizler. Tansiyonu normal seviyede tutar. Faydaları bununla da bitmeyen meyan kökü; mesir macunu üretiminde de kullanılıyor. Meyan Kökünün Aktif maddelerini Asparagin, Recin […]
Balgamı söktüren Meyan Kökü, göğüslerin yumuşamasını da sağlar. GASTRİT ile Ülser Hastalığını tedavi eder. Kandaki mikropları temizler. Tansiyonu normal seviyede tutar. Faydaları bununla da bitmeyen meyan kökü; mesir macunu üretiminde de kullanılıyor. Meyan Kökünün Aktif maddelerini Asparagin, Recin ve Glycrrhizin oluşturur.
Baklagillerden kalın rizomlu bir ağaçtır. Yaprakları tüysü; yaprakçıkları pek çoktur. Çiçekleri beyaz, morumsu veya mavimsi’ dir. Başak biçimindedir. Yurdumuzda “Glyeyrrhiza glabra” denilen türü; Batı, Güney, ve Güneydoğu Anadolu’da yetişir. Boyu 50 santimetre ile 2 metre arasındadır. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mavi-mor renklidir.
Meyan kökü (Radix liquiritiae) adı verilen kökleri tatlıdır. Terkibinde glikoz, sakkaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine ve glisirizin vardır. Meyan balı da kökünden elde edilir. üç yıllık kökler kullanılır.
Meyan Kökü Ağacı – Bitkisi
Farklı bir kaynakta meyan kökü faydaları için şunlar yazar.
Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide 12 parmak bağırsağı ülseri ve Gastrit’i tedavi eder. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İnce bağırsak iltihaplarını giderir. Vücuda serinlik verir. Kabızlığı giderir.
Meyan kökü fazla tüketildiğinde tiryakilik yapar ve zararlı olur. Bu yüzden fazla tüketmemeye dikkat edin.
Bir önceki yazımız olan Okaliptüs Faydaları başlıklı makalemizde Okaliptüs ağacı, Okaliptüs faydaları ve Okaliptüs meyvesi hakkında bilgiler verilmektedir.
[…] frengi bitkisel tedavisi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Meşe meyvesi, nar kabuğu, kuru üzüm, meyan kökü, pancar, karanfil gibi bitkilerden kür hazırlayabilirsiniz. Dört adet meşe meyvesi ile bir […]