Kuşkonmaz diğer isimleri, Kuşkonmazın faydaları, kuşkonmaz suyu içilir mi, Kuşkonmaz zararları, Kuşkonmaz nedir? Kuşkonmaz… Vatanı Akdeniz bölgesi olan Kuşkonmaz İlkbahar’da 20 30 cm. uzunluğunda 23 cm. kalınlığında sürgünler meydana getiren çok senelik otsu bir bitkidir. Tilkişen, Acıot, Kırgınotu, Asparagus, Asparagus officinalis, Asparagus acutifolius, Asperge gibi isimlerle bilinmektedir. Kuşkonmaz Nedir? Zambakgiller familyasından; çalı veya yan […]
Vatanı Akdeniz bölgesi olan Kuşkonmaz İlkbahar’da 20 30 cm. uzunluğunda 23 cm. kalınlığında sürgünler meydana getiren çok senelik otsu bir bitkidir. Tilkişen, Acıot, Kırgınotu, Asparagus, Asparagus officinalis, Asparagus acutifolius, Asperge gibi isimlerle bilinmektedir.
Zambakgiller familyasından; çalı veya yan çalı halinde odunsu, çoğu sarılıcı, bazı türleri de otsu olan Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Yaprakları pul gibi ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri küçüktür. Renkleri yeşilimsi veya beyazdır. Meyveleri üzümsüdür. 150 kadar türü vardır. Yurdumuzda Tıbbi kuşkonmaz (Asparagus officinalis) ve Asparagus acutifolius denilen türleri yetişir. Tıbbi Kuşkonmaz Trakya ve Doğu Anadolu‘da yabani olarak yetişir. Çiçekleri sarımsı yeşildir. Meyvesi kırmızıdır. Kök ve rizomlarında; şekerler, mannit, koniferin, asparajin A ve C vitaminleri vardır. Hekimlikte toprakta sürünen gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılır. İlkbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Kalp hastalıklarından doğan ödemleri giderir. İdrar söktürür. İdrar yollarını temizler. Sinirleri kuvvetlendirir. Kanı temizler. Karaciğer ve Böbreklerin muntazam çalışmasını sağlar. Karaciğer şişliğini indirir. Dalak hastalıklarında faydalıdır. Zihin yorgunluğunu giderir. Sivilce ve egzamanın iyileşmesine yardımcı i olur. Kandaki şeker miktarını düşürür. El ve ayaklarda görülen şişlikleri indirir.
Kuşkonmaz Zararları
Bel soğukluğu, Böbrek ve Mesane iltihabı olanlarla, çok sinirli kimselerin kullanmaması gerekir.
Kuşkonmaz Resimleri
Kuşkonmaz bir tabla etrafında dağılmış kökçüklerden oluşur. Köklerin hepsine birden pence denir, toprağın içinde senelerce yaşarlar. Bu pençelerden oluşan sürgünlerin belirli bir sürede kesilmesi gerekir. Kesilmeyen sürgünler bir metreden fazla uzar ve yenilemeyecek şekilde kartlaşırlar. Bursa ve Çoruh vadisinde yetiştirilir.
Kuşkonmazın Türkiye’deki ziraati yok denecek kadar azdır. Memleketimizde yetiştirilen kuşkonmaz çeşitleri Alman ve Fransız kuşkonmazı olarak iki türdür.
Türkiye’den başka bütün batı memleketlerinde çok tüketilen kuşkonmazın besi değeri A,B, B2, C vitaminleri, % 2 protein ve % 3 karbonhidrattan oluşur.
Özellikleri bakımından kuşkonmaz Tıbbi bitkiler arasında yer alır.
Kuşkonmazın faydaları hakkında farklı kayakta yazan bilgilere göre maddeler halinde bakalım birde.
Aktif maddeleri Mannit, Coniferrin, Asparagin, A ve C vitaminleri’dir.
Bir önceki yazımız olan Mantar Faydaları başlıklı makalemizde Bazitli mantarlar, Mantar isimleri ve Mantarın faydaları hakkında bilgiler verilmektedir.