Karpuz tarihi, Karpuz faydaları, Karpuz hakkında bilgi, Karpuz nerede yetişir, Karpuz resmi, Karpuz… Karpuz Nedir Kabakgiller familyasından; sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıllık bir bitkidir. Meyvesi (Karpuz); basık yuvarlak, oval şeklinde ve çeşitli büyüklüktedir. İçinde pek çok çekirdek bulunur. Karpuz Hakkında Bilgi Karpuzun faydalarına gelmeden önce türleri ve yetişme […]
Kabakgiller familyasından; sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıllık bir bitkidir. Meyvesi (Karpuz); basık yuvarlak, oval şeklinde ve çeşitli büyüklüktedir. İçinde pek çok çekirdek bulunur.
Karpuzun faydalarına gelmeden önce türleri ve yetişme koşulları hakkında bilgi verelim. Vatanı Hindistan olan karpuz meyve türünde bir bitkidir. Kültür türleri Mısır, Suriye, Anadolu, Balkanlar yolu ile Avrupa’ya yayılmıştır. Memleketimizde yetiştirilen karpuz çeşitleri: Yeni dünya, Kababuz, Guile, Yuvarlak alacalı, Oval alacalı, Washington karpuzlandir. Bunlardan başka Sugarbaby, Tom Wattson, Blac Sweet, Fordhook, Charleston, Klondike vs. olup yetiştirilmeleri önem teşkil etmezler.
Yenidünya karpuzu’ nun eti kırmızı ve şeker miktarı fazla olup kabuk rengi açık yeşildir. Şekli yuvarlak, çekirdekleri beyaz, turfanda çeşittir. Bursa ve Tekirdağ illerinde yetiştirilir. Ağırlıkları 3-6 kilo arasında değişmektedir.
Kababuz karpuzu’ nun etinin rengi koyu kırmızı lezzeti çok tatlı, çekirdeği küçük ve kırmızımsı, kabuğu siyaha yakın donuk yeşildir. Ağırlıkları 4-7 kilo kadardır. Bati Anadolu ve Trakya’da yetiştirilir.
Guile karpuzu’ nun kabuk rengi koyu yeşil, yuvarlak, 3-5 kilo kadar ağırlıkta, ufak siyah çekirdekli kışlık çeşittir. Orta Anadolu’da yetiştirilir.
Yuvarlak alacali karpuzlarının eti pembemsi, çok sulu ve tatlıdır. Bıçak vurulunca kabuk derhal yarılır. Kalın kabuklu olup Tekirdağ karpuzu olarak bilinir. Bursa, Balıkesir ve Çorlu’da yetiştirilir. Ağırlıkları 4-6 kilo kadardır.
Oval alacali karpuzu Dicle kenarında Diyarbakır’da yetiştirilir. Diyarbakır karpuzu olarak bilinir. Eti pembe ve çok tatlıdır. Çekirdekleri siyah ve çok ufaktır. Ağırlıkları 20-25 kilo kadardır. Ferik paşa çeşidi çok ünlüdür.
Wasington karpuzu ülkemizde son 20 seneden beri yetiştirilen yabancı orjinli kültür türüdür. Yuvarlak, buğulu yeşil renkli üzeri nakışlı, eti kırmızı renkte ve tatli, ortalama ağırlığı 3-5 kilo kadardır.
Karpuzda % 10 kadar fruktoz, seltiloz, A,B1,B2,C vitaminleri bulunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Elmanın Faydaları başlıklı makalemizde Elmanın faydaları ve vitaminleri, Sarı elma faydaları ve Yeşil elma faydaları hakkında bilgiler verilmektedir.