Kantaron, Sarı Kantaron, Kırmızı Kantaron, Kantaron Yağı Faydaları, Kantaron Yağı Kullananlar, Kantaronun Faydaları, Kantaron Zararları… Kantaron otu, küçük kantaron ve sarı kantaron olarak bilinen farklı türlere sahiptir. Vatanı Akdeniz olan Küçük Kantaron 20-25 cm yüksekliğinde orman kenarları ve rutubetli çayırlarda yetişen 2 senelik otsu bir bitkidir. Karadeniz, Trakya ve Adana’da çok rastlanır. Kırmızı Kantaron ismiyle de bilinmektedir. […]
Kantaron otu, küçük kantaron ve sarı kantaron olarak bilinen farklı türlere sahiptir.
Vatanı Akdeniz olan Küçük Kantaron 20-25 cm yüksekliğinde orman kenarları ve rutubetli çayırlarda yetişen 2 senelik otsu bir bitkidir. Karadeniz, Trakya ve Adana’da çok rastlanır. Kırmızı Kantaron ismiyle de bilinmektedir. Çiçek açmadan toplanan dalları kurutularak kullanılır.
İkiçenekliler sınıfının, Bileşikgiller familyasından, bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde yaygın olan çok yıllık veya bir yıllık bitkidir. Kırmızı, Sarı, Mavi ve nadiren Beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanı kullanılır. Kökü acıdır. Bu türüne “Büyük kantaron” da denir. Çoğunlukla kökü kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.
Kanotu, Yaraotu, Kılıçotu, Koyunkıran, Kuzukıran, Mayasılotu, Binbirdelikotu, Kantariyyon, Kentauron, Centaurée, Erythroea centaurium, Gentiana lutea /
Kuvvet verir, iştahı arttırır.
Ateş düşürür ve ferahlatır.
Kırmızı Kantaron Resmi
Vatanı Avrupa olan Sarı Kantaron 30-80 cm yüksekliğinde Mayıs ayından Eylül ayına kadar parlak sarı renkli çiçekler açan çok senelik otsu bir bitkidir Orta ve Batu Karadeniz, Marmara ve Güney Egenin kurak olan yerlerinde, bağ ve yol kenarlarında çok rastlanır. Yara otu, Kuzukıran, Kılıçotu, Koyunkıran, Binbirdilikotu ve büyük kantaron da denir.
Uyarı: Kantaron bazen çiftlik hayvanlarının zehirlenmesine neden olur. Kullanımı deriyi ışığa karşı duyarlı hale getirebilir!
Sarı Kantaron Resmi
1 çay kaşığı kuru bitkiyi 1/2 bardak suda örtülü olarak 5 dakika demleyin. Sıcak olarak kahvaltıdan önce 1/2 bardak ve yatmadan önce 1/2 bardak alın.
Yağ çözeltisi olarak, suya 10 ile 15 damla olarak alın.
Not: Yağ çözeltisi hazırlamak için, bir kavanoza taze çiçek ve yaprakları koyun ve kavanozu zeytinyağı ile doldurun. Kavanozu kapatın ve onu 6 ile 7 hafta güneşli veya sıcak bir yere koyun, sık sık sallayın. Yağ kırmızıya dönecektir. Yağı bir bezden süzün. Bir müddet durmakla eğer sulu bir tabaka olursa onu uzaklaştırın. Koyu bir kapta tutulursa yağ iki yıl kadar dayanacaktır.
Deri yaralarında derinin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Anjin ve boğaz iltihaplarında faydalıdır
Bir önceki yazımız olan Kakule Faydaları başlıklı makalemizde Kakule ağacı, Kakule çiğnemek ve Kakule faydaları hakkında bilgiler verilmektedir.
[…] Yanık tedavilerinde kullanılmaktadır. […]