Sevilen yemişler arasında karşımıza sıkça çıkan kabak çekirdeğinin bilinen birçok faydaları vardır. Balkabağından elde edilen kabak çekirdeği; Beta karoten, kalsiyum, selenyum ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeğinin hem içi hem de dış kabuğu mükemmel birer çinko ve selenyum deposudur. İster kavrulmuş ister çiğ olarak tüketilebilen kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak Çekirdeğinin 7 Faydası […]
Sevilen yemişler arasında karşımıza sıkça çıkan kabak çekirdeğinin bilinen birçok faydaları vardır.
Balkabağından elde edilen kabak çekirdeği; Beta karoten, kalsiyum, selenyum ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeğinin hem içi hem de dış kabuğu mükemmel birer çinko ve selenyum deposudur.
İster kavrulmuş ister çiğ olarak tüketilebilen kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Yüksek seviyelerde protein ve lif içeren kabak çekirdeği kontrollü bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. İçerisinde bulunan yağ asitleri yağları yakmaya destek sağlar. Kilo vermek için kullanılacaksa diğer kuruyemişler gibi kabak çekirdeği de bu dönemde kavrulmadan tüketilmelidir.
Kabak çekirdeği içeriğinde mevcut olan etken maddeler sayesinde, erkekler de orta yaş sonrasında meydana gelen prostat rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda çinko düşüklüğü nedeni ile sperm kalitesinin azaldığı durumlarda tüketildiğinde içerdiği yüksek çinko sayesinde sperm kalitesinde iyileşme sağlar. Kabak çekirdeğinin cinselliğe de faydası olduğu bilinmektedir.
İçerisinde mevcut bulunan çinko ve yararlı yağ asitleri sebebiyle erkekler için birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında sperm üretimini ve kalitesini desteklemesi de mevcuttur. Günde bir avuç ve tuzsuz kabak çekirdeği tüketildiğinde faydası gözlemlenebilmektedir.
Her besinde olduğu gibi fazla miktarlarda tüketilen kabak çekirdeğinin zararları ortaya çıkabilir. Eğer fazla miktarda tüketilirse ishale yol açabilir.
Kilo problemi olanların yüksek kalorili olan kabak çekirdeğini kullanırken ölçülü davranmaları gerekir.
Yağlı ve akneye meyilli olan ciltlerin kabak çekirdeğini tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir.
Kabak çekirdeği hem içi hem de kabuğu ile birlikte birçok fayda sağlar. Kabak çekirdeği kabuğunda bol miktarda bulunan demir sayesinde kansızlığı engellemeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kabuğu barındırdığı bol lif sayesinde sindirimi de desteklemektedir. Kavrulmadan ve tuzsuz olarak tüketilmesi önerilmektedir. Her besinde olduğu gibi kabak çekirdeği kabuğu da bazı kişiler için sakıncalıdır. Barındırdığı yüksek oranda lif yüzünden Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olan bireyler tüketmemeli veya sınırlandırmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra kavrulmuş kabak çekirdeği faydaları benzer özellikler gösterir. Yağ oranı bir nebze arttığı için yoğun kullanmadan, benzer destekleri alabilirsiniz. Çiğ kabak çekirdeği özellikle bağırsak kurtları, parazit ve tenya düşürmede çok etkilidir.
Bir önceki yazımız olan Mesir Macunu Faydaları başlıklı makalemizde Mesir macunu faydaları ve zararları, Mesir macunu hikayesi ve Mesir macunu nedir hakkında bilgiler verilmektedir.