Ülkemizde de yoğun tüketilen, farklı bölgelerde yetişen fasulye aslında Orta Amerika kökenli bir bitkidir. Phaseolus vulgaris botanikteki adıdır. Mensup olduğu baklagiller familyasının en sevilen, en bilenen ve tüketilen türü fasulyenin faydaları gerçekten çok fazladır. Sarmaşık şeklinde ya da dik çalı şeklinde türleri vardır. Çalı şeklinde olan türü, 35 ile 70 cm uzunluğa kadar uzar. Sarmaşık […]
Ülkemizde de yoğun tüketilen, farklı bölgelerde yetişen fasulye aslında Orta Amerika kökenli bir bitkidir. Phaseolus vulgaris botanikteki adıdır. Mensup olduğu baklagiller familyasının en sevilen, en bilenen ve tüketilen türü fasulyenin faydaları gerçekten çok fazladır. Sarmaşık şeklinde ya da dik çalı şeklinde türleri vardır. Çalı şeklinde olan türü, 35 ile 70 cm uzunluğa kadar uzar. Sarmaşık şeklinde gelişen ise; 1 – 2 metre uzunluğa çıkar. Yassı, yuvarlar, düz ya da kıvrımlı türleri vardır. Meyve uzunlukları 5 cm ile 15 cm arasında değişebilir.
Yaklaşık 80 çeşidi olan bu baklagil, ülkemizde dahil birçok coğrafyada yetişmektedir. Kalorisi düşük, kolesterol içermeyen bir bitkidir. Lif oranı yüksektir. Protein oranı oldukça iyidir. A. K. B6, C vitaminleri ihtiva eder. Folik asit bakımdan da oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum, demir, potasyum, bakır ve manganez bulunur.
Mevsiminde haftada en az bir kez yeşil fasulye tüketerek faydaları etkin halde sağlanabilir. Bunun yanı sıra kış aylarında kuru fasulye ya da kurutulmuş taze fasulye de tüketebilirsiniz. Kurutulmuş taze fasulye faydaları ise hemen hemen tazesi kadar etkin. Kapsam olarak benzer faydaları aynı şekilde kışın da elde edebilmek adına, bu şekilde yazdan kurutarak saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş taze fasulyeyi hazırlamak ise oldukça kolay. Fasulyeleri yemek yapar gibi ayıklayıp, boylarına göre 2 -3 parçaya bölebilirsiniz. Daha sonra bunları gölge bir alanda, bir sofra bezi üzerine serin. Her gün karıştırın ve her alanın hava almasını sağlayın. Isı ve nem oranına göre 10 gün ile 20 gün arasında fasulyeleriniz kış için hazır olacaktır. Bir poşeti iğne ya da çatal yardımı ile birkaç yerinden hava alması için delin. Fasulyenize diri turşuluk tuz katarak karıştırın. Bu şekilde böceklenmeden, küflenmeden tüm kış boyunca saklayabilirsiniz.
Gelelim kuru fasulyenin faydalarına. Her ne kadar bu deyimle boş bir yapısı varmış gibi anlaşılsa da, kuru fasulye inanılmaz bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan yoğun lif, mineral ve diğer besin kaynakları, doyurucu ve insana enerji verici özelliğini sağlar. Kuru fasulyenin içindeki vitaminler saymakla bitmiyor. Folat bakımından zengin olan bu besin kaynağı, riamin, pridoksin, pantorenik asit, B1 vitamini, ribov flavin, B kompleksi ve nisain deposudur. Tüm bunların yanı sıra kalsiyum, potasyum, selenyum ve demir bakımından da benzersizdir. Bu besinler, başta gelişim olmak üzere, tepeden tırnağa tüm bedenin ihtiyacı olan maddelerdir. Hamilelikte, gelişim çağında düzenli olarak tüketilmesi bu anlamda önemlidir.
Bir önceki yazımız olan Bamyanın Faydaları Zararları başlıklı makalemizde bamyanın faydaları, bamyanın faydaları cinsel ve bamyanın faydaları hamilelikte hakkında bilgiler verilmektedir.