Ayva ağacının vatanı Orta Asya olarak bilinmektedir. Ilık iklime sahip ve kuytu bölgeleri sever. Yetişkin bir Ayva ağacı ortalama 4 ila 8 metre arasında bir yüksekliğe sahip olur. Batı Karadeniz başta olmak üzere Marmara, Ege ve diğer bölgelerde 2 milyondan fazla ayva ağacı yetiştirilmektedir. Türk Standartları Enstitüsü’nün saptadığı çeşitler; Ekmek, Limon, Şeker gevrek ve Tekkeş […]
Ayva ağacının vatanı Orta Asya olarak bilinmektedir. Ilık iklime sahip ve kuytu bölgeleri sever. Yetişkin bir Ayva ağacı ortalama 4 ila 8 metre arasında bir yüksekliğe sahip olur. Batı Karadeniz başta olmak üzere Marmara, Ege ve diğer bölgelerde 2 milyondan fazla ayva ağacı yetiştirilmektedir. Türk Standartları Enstitüsü’nün saptadığı çeşitler; Ekmek, Limon, Şeker gevrek ve Tekkeş ayvalarıdır. Diğer çeşitler ise yöresel isimleri ile beraber anılmaktadır.
Ekmek Ayvası: Meyveleri orta irilikte, sarı, yuvarlakça olup üzerinde hav yoktur. Eylül ayı sonunda olgunlaşırlar. Eti mayhoş sulu ve gevrektir.
Limon Ayvası: Meyveleri ufak, üzerleri havlı, eti gevrek, sulu, mayhoş olup sarı renktedir. Ayva reçeli üretiminde tercih edilir.
Şekergevrek Ayvası: Meyveleri iri ve havlıdır. Uçları incemsi, orta kısımları şişkin ve rengi parlak sarıdır. Ekim ayında olgunlaşır ilkbahara kadar dayanır.
Tekkeş Ayvası: Meyveleri orta iriliktedir. Sap olan ucu ince, parlak sarı renkte ve havlıdır. Eylül ayında olgunlaşır kısa zamanda bozulur.
Yöresel olarak bilinen diğer çeşitleri; Tavanbaşı gayet büyük olan Dostlar, Kırıkoğlu, Altınbaş ve Kavak ayvalarıdır. Ayva taze olarak yenildiği gibi reçel, pestil ve marmelat olarak ta tüketilmektedir. A, B1, B2 ve C vitaminleri, %7 oranında invert şekeri, pektin, tanen, elma asidi ve selüloz oluşturur.
Bir önceki yazımız olan Karpuzun Faydaları başlıklı makalemizde Karpuz faydaları, Karpuz hakkında bilgi ve Karpuz nerede yetişir hakkında bilgiler verilmektedir.