Fasa özgü olan argan ağacı sapotaceae familyasına aittir. Bu ağaç türü 8 ile 10 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. 200 yıla kadar yaşayabilen küçük yapraklı ve sarı çiçekli bir ağaçtır. Meyvelerinin kokusu hoş değildir. Olgunlaşma dönemi ise yaz mevsimine denk gelmektedir. Herkes tarafından sarı altın olarak da tanınan argan yağı bu ağacın çekirdeklerinden elde edilir. A, C, […]
Fasa özgü olan argan ağacı sapotaceae familyasına aittir. Bu ağaç türü 8 ile 10 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. 200 yıla kadar yaşayabilen küçük yapraklı ve sarı çiçekli bir ağaçtır. Meyvelerinin kokusu hoş değildir. Olgunlaşma dönemi ise yaz mevsimine denk gelmektedir. Herkes tarafından sarı altın olarak da tanınan argan yağı bu ağacın çekirdeklerinden elde edilir. A, C, E vitamini, linoleik asit, Omega 6 gibi zengin antioksidan maddelerle esansiyel yağ asitleri barındıran argan yağı, genellikle faydaları konusunda cilt için kullanımı bilinmektedir. Aynı zamanda argan yağı kullanımının bazı sağlık koşullarına yardımcı olduğu da bilinmektedir. Peki nedir bu argan yağının faydaları hep birlikte bakalım.
En bilinen faydaları saça ve cilde kattığı nemdir. Argan yağı kullananlar tarafından bu özelliği ile çokça önerilmektedir. Ayrıca kirpik uzatır mı diye merak edenler için de kullanan kişiler olumlu etki gördüklerini belirtmektedirler. Fakat kullanırken organik olanı tercih etmek gerektiğini de vurgulamaktadırlar.
Egzama, sedef gibi rahatsızlıklarda kullanıldığında iyileştirici etkileri vardır.
Vücut sağlığı açısından kalp ve karaciğer dostu olduğu öne sürülmektedir. Fakat bunlara dair bilimsel araştırmalar henüz yeterli değildir.
Argan yağı cilt lekelerine iyi gelir mi sorusuna, kullananlar tarafından çatlakları ve akne izlerini hafiflettiğine dair olumlu yanıtlar gelmektedir.
Pantene gibi bazı şampuan markalarının saça faydaları bakımından argan yağı içeren çeşitleri mevcuttur. Migros, A101 gibi marketlerden kolayca temin edilebilir. Bu tarz ürünler kullanırken yanında ekstra olarak argan yağının kendisinin de kullanılması durumunda en fazla etkiyi görebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Adaçayı Yağı Faydaları başlıklı makalemizde Adaçayı Yağı Faydaları, adaçayı yağı sarçoğlu ve adaçayı yağı yüze sürülür mü hakkında bilgiler verilmektedir.